Sevgili Adaylar, #2024yksektercihleri , 6-11 Eylül 2024 tarihleri arasında yapılacak. Tercih işlemleri, 6 Eylül 2024 tarihinde saat 14.30’da başlayıp, 11 Eylül 2024 tarihinde saat 23.59’a kadar devam edecek. Kimler Ek Tercihe ve Nasıl Başvurabilirler? 1- İlk tercihlerde herhangi bir programa yerleşen bir öğrencinin ek tercih hakkı olmayacaktır. Öğrencinin yerleştiği ilgili programa kaydını yaptırmaması herhangi bir şeyi değiştirmeyecektir. 2- Ek yerleştirmede; ön lisans ve lisans programlarında puanınızdan yüksek olan bir yer yazılmamakta. Yani Ek tercihlerde başarı sırası göre değil puana göre yapılmaktadır. 3- Ek yerleştirme tercih ücreti 80,00 TL olup ücreti yatırmayan adayların ek yerleştirme tercihleri işleme alınmayacak.
Üniversite tercihleri yapılırken başarı sıralamasının MAKAS aralığını geniş tutulmalı. Eğer siz başarı sıranızın %50 üst ve %100 alt sıralamasına kadar inip MAKAS aralığını geniş tutarsanız daha profesyonel bir liste hazırlamış olursunuz!!!
Meslekler hakkında doğru ve sağlıklı bilgi alınmalı! Tercihler döneminin en önemli kriterlerinden biri öğrencinin meslek ya da meslekler hakkında doğru ve sağlıklı bilgi almasıdır. Bu dönem öğrenciye kendi ilgi ve yeteneklerine uygun olan mesleği seçmesine yardımcı olma sürecidir. Çünkü meslek seçimi sadece kişinin nasıl bir işte çalışacağı değil, aynı zamanda nasıl bir yaşam belirleyeceğinin de önemli bir aşamasıdır. Dolayısıyla gelecekte nasıl bir yerde olmanın koşulu tercih edilen mesleğe bağlıdır.
Okul birinciliği kontenjanı, sadece lise son sınıf için geçerlidir. Aday, mezun olup tekrardan üniversite sınavına hazırlandığında artık okul birinciliği kontenjanından faydalanamayacak. Okul birincileri hem ön lisans hem de lisans tercihi yaparken okul birinciliği kontenjanlarından yararlanabilirler. Ancak okul birincileri için ayrılan kontenjanlar sınırlıdır. Bu nedenle tercihlerinin tamamını en çok istenen yükseköğretim programları arasında yapan okul birincileri, başarı sıraları yeterli değilse hiçbir programa kayıt hakkı kazanamayarak açıkta kalabilirler.
Üniversite tercihlerinde öncelikle adaylar, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda meslek seçmeye dikkat etsinler!!!
Adayın tercihi hangi sırada olursa olsun yerleştirmede kullanılan: 1- Yerleştirme puanı ve varsa ek puan toplamı büyük olana öncelik tanınmaktadır. 2- Eğer adayların yerleştirme puanları eşitse, ilgili TYT/SAY/SÖZ/EA/DİL sınav puanı büyük olana öncelik verilecektir. 3- Eşitlik sürdüğü takdirde söz konusu kimin daha üst tercihinde yer vermesi. 4- Eşitlik yine sürdüğü takdirde OBP’si yüksek olana verilmekte. 5- Eşitlik yine de sürdüğü takdirde yaşı küçük olana öncelik verilecektir.
Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) Hangi Durumda Yarı Yarıya Düşer? 2024 YKS sonucu ile bir yükseköğretim programına merkezî yerleştirmeyle yerleşen (Ek Yerleştirme dâhil) veya özel yetenek sınavıyla bir yükseköğretim programına kayıt olan adayların, bir sonraki yıl sınava girdikleri takdirde, ortaöğretim başarı puanları yarı yarıya düşer. Merkezî yerleştirme döneminde tercih yaparak ancak herhangi bir tercihine yerleşemeyen adayların ortaöğretim başarı puanları düşmez.
1- 2024 YKS tercih döneminde, bir önceki yılın (2023 TYT-AYT-YDT) sayısal verileri kullanılacağı için tercih kılavuzu çok iyi incelenmesi gerekir. 2- Kılavuzda yer alan özel koşullara dikkat edilmeli. Tercih edilen ilgili programların özel başvuru koşulları çok iyi araştırılmalı. Vakıf Üniversitelerin ücret ve indirimleri öğrenilmeli. 3- Tercih işlemi puana göre değil, kesinlikle başarı sırasına göre yapıldığı unutulmamalı. 4- Adayların toplam 24 tercih hakkı var. Ancak adaylar tercihlerin tamamını doldurmak zorunda değiller. 5- Tercih süresi (25 Temmuz-4Ağustos) içinde ÖSYM’ye bildirilen tercih işlemlerinde değişiklik yapılabilir.
İlk yerleştirmelerde tercih işlemi puana göre değil, kesinlikle başarı sırasına göre yapıldığı unutulmamalı!
Sınav Anında Unutulmaması Gereken 9 Altın Kural!
YKS adayları, zaman kazanmak amacıyla turlama tekniği kullanılmalı. Ancak turlama tekniğinde geriye dönüp sorular ve cevaplar kontrol edilirken, çok güçlü bir neden (işlem hatası, grafik yorumlama, soru kökünü yanlış okuma gibi.) yoksa cevap şıkkı değiştirilmemeli. Çünkü akla gelen ilk şıkkın doğruluk oranının her zaman yüksek olduğu bilinmektedir.
Sevgili adaylar, sınav anında bilinmesi ve yapılması gereken ALTIN KURALLARIMIZIN üçüncüsü ise: Soru kökünü doğru anlamaya ve sayısal derslerde basit işlem hatalarına dikkat edilmeli.
Sınav esnasında bilinmesi ve uygulanması gereken 9 ALTIN KURALIMIZ var. Bu kurallardan ikincisi ise: 2- Deneme sınavlarında alışılan bir kodlama tekniğiniz (Soru soru, sayfa sayfa, bölüm bölüm) var. Sınavda alışılan kodlama tekniğin dışına asla çıkılmamalı. Ancak kodlama tekniğinde şu yanlışa dikkat edilmeli: Bütün testler veya sorular bittikten sonra yapılan kodlama yöntemi çok risklidir. Asla önermediğimiz bir tekniktir.
Sevgili YKS adayları, sınava az bir süre kaldı. Sınav esnasında bilinmesi ve uygulanması gereken 9 ALTIN KURALIMIZ var. Bu kurallardan ilki: 1-Sınavın ilk dakikalarında kaygı ve stresin yüksek olması gayet doğaldır. Kaygı ve stresi minimize etmek amacıyla deneme sınavlarında yaptığınız gibi başarılı olduğunuz DERSTEN ya da TESTTEN başlamanız stratejik bir yöntemdir.
Sevgili YKS adayları, sınava hazırlık döneminde hangi dersten veya testten başlıyorsanız, sınav anında da aynı strateji uygulanmalı.
SINAVDA KOLAY SORULAR KARŞINIZA ÇIKTIĞINDA BU DURUMA ŞAŞIRMAMANI!!!
Sevgili YKS adayları, sınava kısa bir süremiz kaldı. Bu süre içerisinde hem planlanan çalışmalarımıza odaklanalım hem de havaların ısınmasıyla birlikte ders çalışma motivasyonumuzu düşürmeyelim. Lütfen erken havlu atmayalım!!!
Sevgili YKS adayları, halihazırda bazı programlarda (lisans) baraj başarı sıralaması devam etmektedir. Bundan sonraki yıllarda hiç beklemediğiniz ön lisans programlarına da baraj başarı sırası gelebilir. Bu programlardan biri de İlk ve Acil Yardım (ATT) programı olursa hiç şaşırmayın!
2022 YKS’de ile adaylar artık ön lisans ve lisans programlarını tercih ederken baraj engeline takılmayacaklar. Ön lisans için150 ve lisans için 180 olan baraj puanları uygulaması tamamen kaldırıldı. Ancak üniversite sınavında barajların kaldırılması ile herkesin üniversiteli olacağı anlamına gelmiyor. Çünkü aday, ilgili program için yeterli puana ve başarı sırasına sahip olması gerekir. Aksi takdirde aday açıkta kalacaktır.
Hangi meslek tercih edilirse edilsin, ilgili mesleğe yerinde ve zamanında gerekli yatırımlar yapılmalıdır. Aksi takdirde ilerleyen dönemlerde telafisi zor olabilecek durumlarla karşılaşılabilir.
Sevgili YKS adayları, birkaç yıl içinde Lisansta PSİKOLOJİ ile Ön Lisansta İLK ve ACİL YARDIM'a başarı sıralarının geleceğini ön görüyoruz.
Sevgili adaylar, idealimizdeki üniversite ve bölüm için bir yıl daha sınava hazırlanabilirsiniz.
Sevgili adaylar, tercih listenizi hazırlama aşamasında başarı sıranızı dar çerçeveye sığdırmayın. Tercihleri yaparken parametreyi daha geniş tutmalısınız.
Sınavlara hazırlık aşamasında sınav başarısı ya da başarısızlığı ne her şeyin başlangıcı nede sonudur.