BU FIRSATLAR TIPKI YAZ YAĞMURLARI GİBİDİR!

BU FIRSATLAR TIPKI YAZ YAĞMURLARI GİBİDİR!
Dünyada ve ülkemizde yaşanan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle 2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) tarihi de revize edildi. Normal süreçte YKS 20-21 Haziran 2020 tarihlerinde uygulanması planlanmıştı. Ancak ülkemizdeki virüs salgınının sonuçları çerçevesinde hem sınav takvimi hem de konular yeniden revize edildi.
2020 YKS 27-28 Haziran 2020 tarihlerinde yapılmasına karar verildi. Lisans programları tercih edecek adayların sadece 2020 yılı ile sınırlı kalacak şekilde 180 baraj puanı 170 puana çekildi. Ayrıca yine sadece bu yılla sınırlı kalacak şekilde TYT’nin 135 dakikalık süresine ek olarak 30 dakika eklenerek 165 dakikaya çıkarıldı. YKS'nin ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) 27 Haziran'da, ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve üçüncü oturum olan Yabancı Dil Testi (YDT) 28 Haziran'da uygulanacaktır. Ancak sınav tarihlerinin değişmesiyle birlikte; sınav sonuçları, tercih dönemi ve yerleştirme sonuçları konusunda ilerleyen süreçte ÖSYM tarafından güncel takvimle kamuoyuyla paylaşılacaktır. Yukarıda da dile getirildiği gibi 2020 YKS konularının kapsamı da belirlendi. Bu belirlemeye göre 12. sınıf öğrencilerimiz; 9., 10., 11. sınıf müfredatlarına ek olarak 12. sınıf derslerinin sadece birinci döneminden sorumlu olacaklar.
YKS’de başarılı olmak ve istenilen puanın elde edilmesi için profesyonel bir yöntemle çalışılması gerekir. Başarının temel kriterleri arasında var olan, bilgi eksikliğinin tamamlanması ve stratejik çalışmadır. Çünkü sıklıkla şu tespitin vurgusu yapılmaktadır. Sınavlara hazırlık sürecinde başarısız aday yoktur. Ancak nasıl ders çalışacağının farkında olmayan bazı adaylar vardır. Dolayısıyla sınav başarısı sadece çok çalışmaya da bağlı değildir. Sınav başarısı; planlı, programlı, etkili ve verimli çalışma yöntemine bağlıdır.
“Bu tarihten itibaren yapacak bir şey yok, ne yaparsam yapayım ne eksik konuları tamamlamak için yeterli zaman var ne de mevcut soru bankalarını ve deneme sınavlarını çözecek vakit var” diye olumsuz bir düşünceye kapılmamalılar. Öncelikle şunu gözden kaçırmamak gerekir. Kalan son aylarda eksik konuların tamamlanması, soru bankalarının bitirilmesi ile deneme sınavlarını çözmek için yeterli bir zamanın olduğu bilinmelidir.
Eylül ayından başlayarak bugüne kadar çalıştığınız ve öğrendiğiniz konularda deneme sınavlarında zaman zaman soru kaçırabilirsiniz. Bu durum gayet doğaldır. Belki bu süreçte sık sık konu tekrarı yapılmamış olabilir. Ancak kalan bu sürede eksik konuların tamamlanması ve genel tekrarların yapılması için yeterli bir zamanın olduğu unutulmamalıdır.
Mayıs ayının sonuna kadar ilgili testlerinizin (Temel Yeterlilik Testi-Alan Yeterlilik Testi-Yabancı Dil Testi) bütün konu çalışmaları tamamlanmalıdır. 25 Haziran’a kadar bol bol konu tekrarı yapılarak; soru bankaları, deneme sınavları ve üniversite sınavından çıkan en az son beş yılın çıkmış soruları çözülmeli.
Sınava hazırlık sürecinde öğrenilen konuların unutulmasını engelleyen en iyi yöntem ise: Belli aralıklarla konu tekrarı yapılmalı ve her konu tekrarından sonra ilgili konularda birer test çözülmelidir. Çünkü tekrar ile unutma arasında ters bir orantı vardır. Tekrar sayısı artıkça öğrenilen konular daha az unutulur.
Ancak sınava hazırlık sürecinde ve kalan zamanda bazı adayların TYT, AYT ve YDT’nin dengesini çok iyi sağlayamadıkları görülmektedir. Bazı adaylar halen çoğu enerjisini TYT’ye verdiğini, AYT ve YDT’nin konularını halen askıda beklettiklerine şahit oluyoruz. Böyle bir çalışma yöntemi doğru değildir. Bu yaklaşım yerine çalışma programında adayın sorumlu olduğu ilgili testlerin dengesini iyi sağlamalıdır.

İlk oturum dediğimiz TYT; bilgiyle birlikte adayın soru çözüm hızı, pratikliği ve analitik düşüncesi ön plana çıkmaktadır. İkinci ve üçüncü oturumlarda ise (AYT-YDT) saf bilgiye dayalı soru stili ağırlıktadır. Fakat ikinci ve üçüncü oturumların en iyi avantajı da adaylar tarafından süre probleminin çok fazla yaşanılmamasıdır.
Yeter ki kalan sürenin iyi bir planlaması yapılsın. Eğer aday, kalan sürenin iyi bir planını yapıp, profesyonel bir ders çalışma programı ile değerlendirirse idealinde olan üniversiteye ve bölüme girme şansı daha artacaktır. Aksi bir durum söz konusu olursa yani şimdiden erken havlu atılırsa kalan sürede ve merkezi sınavda çok fazla bir şey değişmeyecektir.
Kısaca belirtmek gerekirse, son aylarda adaya avantaj sağlayacak önemli strateji, adayın farklı yayınevlerinin soru bankalarında soru çözme ile deneme sınavları sayılarını artırmasıdır. Çünkü deneme sınavlarının birden fazla kazanımları vardır. Bu kazanımları sıralamak gerekirse:  Sorumlu olduğunuz sınavın süresini iyi kullanabilme,  Gördüğünüz konuların genel bir tekrarı,  Soru çözümlerinde pratiklik sağlama,  Belki bazı deneme sınavlarında çözdüğünüz sorularının aynısı hatta şıklarıyla birlikte merkezi sınavda karşınıza çıkması gibi...
Böyle bir stratejinin bir diğer amacı ise aday, birden fazla ve farklı kaynaktan soru çözdüğü için belli soru kalıplarını ezberleyeceğine, birden fazla soru tarzıyla karşılaştığı için soru kalıplarını öğrenecektir. Böyle bir kazanımla merkezi sınava giren aday, diğer rakiplerinden daha avantajlı bir durumdadır.
Unutmayalım ki, sınava yakın dönemlerde adayın bilgi birikimin artması, birden fazla kaynaktan soru ve deneme sınavı çözmesi beraberinde netleri ve puanları da artacaktır. Sınava hazırlığın son aylarında bilgi birikimin artması tıpkı kartopuna benzetilebilir. Nasıl ki her geçen sürede kartopu büyüyor devasa bir şekil alıyorsa bilgi birikimi de öyle olmaktadır.
O halde sınava hazırlık sürecinde ders çalışma daha verimli hale getirilmelidir. Çünkü etkili ders çalışma programının içinde her zaman adayın dinlenmeye, sevdikleriyle zaman geçirmeye ve hobilerini gerçekleştirmeye vakti vardır. Ders çalışmayı daha verimli hale getirmek hem de sınavda istenilen başarıyı elde edebilmek amacıyla dikkat edilmesi gereken kriterler şöyle sıralanabilir:  Online olarak yapılan çalışmalarda konuyu aktif dinleyerek, unutmayı engellemek adına önemli yerlerin not alınması.  Birden fazla ders ve konu çalışmak zorunda olduğunuz için önemli bilgileri yazarak öğrenmeyi daha kalıcı hale getirebilirsiniz. Ayrıca ders çalışırken öğrenilen bilginin daha kolay hatırlanması adına şifrelendirme yöntemini kullanabilirsiniz.  Çalışma programlarında mutlaka haftalık ve aylık konu tekrarları olmalı. Özellikle konu tekrarlarından sonra bir deneme sınavı çözerek konular pekiştirilebilir.
 Ders çalışma masasında sadece o gün ya da o hafta çalışılacak kaynaklar olmalıdır. Bir ay ya da bir dönem boyunca çalışılacak bütün kaynakların (kitaplar, soru bankaları, deneme sınavları) masanın üzerinde bulundurulmaması gerekir. Böyle bir manzara karşısında gözünüz korkar ve demoralize olabilirsiniz.
 Günlük ders çalışmalarda eğer üst üste iki sözel ya da iki sayısal ders; çalışma temponuzu düşürüyorsa, çapraz ders çalışma tekniği dediğimiz bir sayısal ve bir sözel ders çalışılabilir.  Öğrenmekte zorlanılan dersler ve konular parçalara bölünerek çalışılabilir. Böylece ders çalışma motivasyonu da artmış olacaktır.  Evde kalma günleri ders çalışmak ve eksikleri tamamlamak için iyi bir fırsattır. Bu fırsatlar tıpkı yaz yağmurları gibi gelip geçicidir. Bu nedenle bu günlerin iyi değerlendirilmesi gerekir. Yukarıda dile getirilen bütün bu tekniklerle birlikte yıl içinde olduğu gibi, sınava yakın dönemde de hem beslenmeye hem de uyku düzenine dikkat edilmelidir. Özellikle son haftalarda beslenme ve uyku düzenini bozarak kendinize sürpriz yaşatmamanız gerekir.
Sonuç olarak sınava hazırlık sürecinin son dönemleri çok iyi değerlendirilmelidir. Türkiye geneli yapılan online deneme sınavlarının kaçırılmaması gerekir. Çünkü bu tür sınavlara katılan aday sayısı fazla olduğu için şimdiden yüzbinlerce kişi arasında nerede olduğunuzu rahatlıkla görebilirsiniz.
Sevgili adaylar başarının sihirli bir formülü yoktur. Hepinizin bildiği gibi:
 Başarı için plan yapılmazsa başarısızlık kendisi için bir plan yapmaya başlar.
 Çalışma ekmeliyiz ki başarı biçelim.
 Başarı, büyük hayallerin ve düşüncelerin ürünüdür.
 Başarının asıl sırrı; coşku ve heyecandır.
 Başarılı insanlar, hedeflerine odaklandıkları için engellere takılmazlar.
 Başarı yolundaki en büyük adım, mazeretleri ortadan kaldırmaktır. Çünkü başarı yolu her zaman mazeret ve engellerle doludur.
 Başarıların temelinde inanç vardır. Bu nedenle her şeyden önce başaracağınıza inanmalısınız.