HUKUK FAKÜLTELERİNDE DEĞİŞEN BAŞARI SIRALARI


Hukuk Fakültelerinde Değişen Başarı Sıralamaları
Hukuk fakültelerindeki bu başarı sıralamalarının revizyonu yeni olan bir durum değildir. Yaklaşık iki yıl önce yine bu konu ile ilgili birtakım açıklamalar yapıldı o dönemde düşünülen başarı sıralaması 90 bin idi. Ancak 2022 YKS ile hukuk fakültelerini tercih edecek adayların Eşit Ağırlıklı (EA) puan türünde en az 100 bin başarı sıralamasına sahip olmaları gerekir. Ancak burada şunun da altını çizmekte fayda vardır. EA’da 100 bin başarı sıralamasındaki aday ya da adaylar hukuk fakültelerine yerleşecek anlamına gelmiyor. Devlet üniversitelerinde hukuk fakültesine 2020 YKS ile en son 40800 başarı sıralaması ile öğrenci yerleşti.
Vakıf üniversiteleri ise 100 bin başarı sıralamasının üstünde yerleşen adaylar da çoğunluktadır.
Mevcut Devam eden bölümlerin başarı sıralamaları ise şöyle:
 Tıp Fakültesi: En düşük 50 bininci (50.000)
 Diş Hekimliği: En düşük 80 bininci (80.000)
 Eczacılık Fakültesi: En düşük 100 bininci (100.000)
 Hukuk Fakültesi: En düşük 125 bininci (125.000) – (2022 YKS 100.000)
 Mimarlık: En düşük 250 bininci (250.000)
 Mühendislik (Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dâhil): En düşük 300 bininci (300.000)
 Öğretmenlik Programları (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık dahil): En düşük 300 bininci (300.000)
 TYT Özel Yetenek Öğretmenlik: 800 bininci (800.000)

Devam Eden YKS Başvuruları!
 26-27 Haziran 2021 tarihlerinde yapılacak YKS’nin başvuruları 4 Şubat 20021 tarihinde başladı. Başvurular 2 Mart 2021’e kadar devam edecek. Lise son sınıflar kendi okullarında başvurularını yapmaktadırlar. Mezun adaylar ise iletişim ve eğitim bilgileri güncelse ais.osym.gov.tr adresinde bireysel şifreleri ile başvurularını yapabilirler.
 Başvurulardan sonra mutlaka sınav ücret ya da ücretlerinizi ilgili bankalara yatırma unutmamalılar. Sınav ücreti şöyle; oturum başına 90₺ ödenecek. TYT ve AYT için toplam 180₺ ödenecek.
Pandemi Döneminde Etkili Ders Çalışma Stratejileri.
Hem ders çalışmayı daha verimli hâle getirmek hem de sınavda istenilen başarıyı elde edebilmek amacıyla dikkat edilmesi gereken kriterler şöyle sıralanabilir:
 Online olarak anlatılan dersin konusunu aktif dinleyerek unutmayı engellemek adına önemli yerlerin not alınması.
 Birden fazla ders ve konu çalışmak zorunda olduğunuz için kritik bilgileri yazarak öğrenmeyi daha kalıcı hâle getirebilirsiniz. Çünkü bir kez yazmak, birkaç kez okumaktan daha kalıcıdır. Ayrıca ders çalışırken öğrenilen bilginin daha kolay hatırlanması adına bir takım şifrelendirme yöntemlerini kullanabilirsiniz.
 Çalışma programlarında mutlaka haftalık ve aylık konu tekrarları olmalı. Özellikle konu tekrarlarından sonra Şubat ayından itibaren mutlaka ayda en az 2 (TYT-AYT-YDT) deneme sınavı çözerek konular pekiştirilmelidir. Çünkü konuyu anlamanın ve unutmamanın en iyi yolu tekrar etmektir. Tekrar artıkça öğrenilen konular daha az unutulur.
Online olarak derslerin devam ettiği bu dönemde yoğun bir şekilde çalışmak ve eksikleri tamamlamak için iyi bir fırsattır. Bu fırsatlar gelip geçicidir. Bu nedenle pandemi sürecindeki günlerin iyi değerlendirilmeli.