Sınava Hazırlık Sürecinde Etkili ve Verimli Ders Çalışma Teknikleri!
İnsan hayatının her aşamasında mutlaka bir çalışma vardır. Bu çalışmalar birden fazla kategoriyle açıklanabilir. İş hayatında olan bir kişi için günlük, haftalık ve aylık rapor hazırlama. Bir öğretmenin anlatacağı dersin konusu için hazırlık yapması gibi. Sınavlara hazırlanan bir öğrenci de planlı, programlı, yerinde ve zamanında çalışarak gerekli hazırlıklarını tamamlamalıdır. Ancak düzenli ders çalışamayan adayın çalışmasını engelleyen öğrenme güçlüğü, anksiyete bozukluğu, dikkat eksikliği ve depresyon gibi önemli bir problemin olup olmadığı da araştırılmalıdır.
Sınavlara hazırlanan adayın böyle bir durumu yoksa ders çalışma daha verimli hâle getirilmelidir. Çünkü etkili ders çalışma programının içinde her zaman adayın dinlenmeye, sevdikleriyle zaman geçirmeye ve hobilerini gerçekleştirmeye vakti vardır.
O hâlde hem ders çalışmayı daha verimli hâle getirmek hem de sınavda istenilen başarıyı elde edebilmek amacıyla dikkat edilmesi gereken kriterler şöyle sıralanabilir:
Online olarak anlatılan dersin konusunu aktif dinleyerek unutmayı engellemek adına önemli yerlerin not alınması.
Birden fazla ders ve konu çalışmak zorunda olduğunuz için kritik bilgileri yazarak öğrenmeyi daha kalıcı hâle getirebilirsiniz. Çünkü bir kez yazmak, birkaç kez okumaktan daha kalıcıdır. Ayrıca ders çalışırken öğrenilen bilginin daha kolay hatırlanması adına şifrelendirme yöntemini kullanabilirsiniz.
Çalışma programlarında mutlaka haftalık ve aylık konu tekrarları olmalı. Özellikle konu tekrarlarından sonra aralık ayından itibaren mutlaka ayda bir (TYT-AYT-YDT) deneme sınavı çözerek konular pekiştirilmelidir. Çünkü konuyu anlamanın ve unutmamanın en iyi yolu tekrar etmektir. Tekrar artıkça öğrenilen konular daha az unutulur.
Ders çalışma masasında sadece o gün ya da o hafta çalışılacak kaynaklar olmalıdır. Bir ay ya da bir dönem boyunca çalışılacak bütün kaynakların (kitaplar, soru bankaları, deneme sınavları) masanın üzerinde bulundurulmaması gerekir. Böyle bir manzara karşısında gözünüz korkar ve demoralize olabilirsiniz.
Günlük ders çalışmalarda eğer üst üste iki sözel ya da iki sayısal ders, çalışma temponuzu düşürüyorsa çapraz ders çalışma tekniği dediğimiz bir sayısal ve bir sözel ders çalışılabilir.
Online olarak derslerin devam ettiği bu dönemde yoğun bir şekilde çalışmak ve eksikleri tamamlamak için iyi bir fırsattır. Bu fırsatlar gelip geçicidir. Bu nedenle pandemi sürecindeki günlerin iyi değerlendirilmeli.
Bütün bu tekniklerle birlikte içinde bulunduğumuz aralık ayında, ikinci dönemde ve sınava yakın süreçte hem beslenmeye hem de uyku düzenine dikkat edilmelidir. Sınavda başarılı olmanın temel kriterleri arasında var olan bilgi eksikliğinin tamamlanması ve stratejik çalışmadır. Çünkü sıklıkla şu tespiti vurguluyoruz: Sınavlara hazırlık sürecinde başarısız aday yoktur ancak nasıl ders çalışacağının farkında olmayan bazı adaylar vardır. Dolayısıyla sınavlardaki başarı sadece yeteneğe ve aralıksız çalışmaya bağlı değildir. Sınav başarısının en önemli stratejisi bilinçli çalışma yöntemine bağlıdır.
İstenilen başarı için hem gerekli çalışmaların tamamlanması hem de planlı, programlı, yerinde ve zamanında gerekli hazırlıkların yapılması gerekir. Ayrıca etkili ve verimli bir çalışma için bütün bu önemli stratejilerle birlikte dikkatin de kontrol edilmesine bağlıdır. Böyle bir yöntemle sınava hazırlanan aday hem kaygıyla daha rahat baş edebilir hem de istediği başarıyı elde edebilir. Ancak başarı için plan yapılmazsa başarısızlık kendisi için bir plan yapmaya başlar. Çünkü başarılı kişiler, zamanı çok iyi yöneten su değirmenlerinin ustalarına benzerler…