DGS TERCİHLERİNDE ADAYLAR NELERE DİKKAT ETMELİLER?
Meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olanların lisans öğretimine geçebilmesi için uygulanan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) üniversiteye geçişte önemli bir fırsat sunuyor. Tercihte bulunacak aday sayısı fazla olmasına karşın kontenjanlar sınırlıdır. Bu nedenle bilinçli ve doğru tercihin önemli olduğu unutulmamalı, DGS’de tercih süreci çok önemli olduğundan, bu süreçte mutlaka uzmanlardan destek alınmalıdır. Adayların tercih dönemini çok iyi değerlendirmeleri gerekir. Tercih işlemleri 21-28 Ağustos 2019 tarihleri arasında ÖSYM’ye bildirilecek. Adaylar, tercihlerini bireysel olarak ya da internet aracılığıyla elektronik ortamda yapabilirler.
Profesyonel Bir Tercih İçin Mutlaka Uzmanlara Danışın!
Dikey Geçiş Sınavı’yla tercih yapacak adayların süreci sınav sonuçlarının açıklanmasıyla kısmen başlamış oldu. Çünkü adaylar için DGS, bir ön lisans programını lisans programına tamamlama imkânıdır. Bu nedenle DGS tercihleri bir avantaj olup bu avantajı çok iyi değerlendirmek gerekir. Çünkü tercih yapacak aday sayısı fazla, ancak kontenjan sayısı sınırlı olduğu için adaylar tercih listelerini hazırlarken dikkatli olmalılar. Tercih sürecinin başlangıcındayız, bu süreçte bilinçli ve doğru tercih çok önemlidir. Dolayısıyla bu sürecin en temel konusu doğru tercih olmalıdır. Tercih yapacak adaylarının emekleri boşa gitmemesi, istedikleri bölüme ve üniversiteye yerleşmeleri için rehber öğretmenlerden ve uzmanlardan destek almaları gerekir. Aksi durumda tercih desteği alınmadan, yanlış bir tercih listesiyle aday istediği üniversiteye ve bölüme yerleşemeyebilir. Adaylar DGS’de tercih yapmak istedikleri lisans programlarını; öncelikle puanlarına, üniversitelerin kontenjan sayılarına ve istek sırasına göre listelerini hazırlayabilirler. Adaylar ön lisans mezuniyet alanlarına göre, dikey geçiş yapılabilecek lisans programları hakkında ayrıntılı araştırma yapmalılar. İlgili ön lisans programından mezun olup ya da mezun olacak adayların hangi lisans programlarını tercih edecekleri ÖSYM tarafından yayımlanan DGS Kılavuzu’nda Tablo-2’de belirtilmiştir. DGS tercihlerinde aday, tercih listesinin tamamını doldurmak zorunda değildir. Ancak aday, yıl kaybına uğramadan üniversiteli olmak istiyorsa, istediği üniversitelerin bölümlerini yazarak tercih listesinin tamamını doldurabilir. Öncelikle Tercih Kılavuzu Dikkatlice Okunmalı!
Tercih yapacak adayların öncelikle DGS tercih kılavuzunu dikkatli incelemeleri gerekir. Tercihler ÖSYM’ye bildirilmeden önce kesinlikle özel koşul ve açıklamalar kısmı okunmalı, aday, koşullarını taşımadığı bölümleri asla tercih etmemelidir. Çünkü koşulları uygun olmayan bölümleri tercih ederek üniversiteyi kazandığınız takdirde kayıt hakkınız olmayacaktır. Bu önemli süreçte adaylar tarafından bu bilgiler araştırılmalı. Adaylar tercih süresi (21-28 Ağustos 2019) içinde ÖSYM'ye bildirilen tercih işlemlerinde değişiklik yapabilirler. Tercih süresi tamamlandıktan sonra tercihlerinde herhangi bir değişiklik yapamazlar. Adaylar DGS’de tercih yapmak istedikleri lisans programlarını istek sırasına ve tercih listelerine göre yazabilirler.
Tercih Edilecek Üniversiteler Çok İyi Araştırılmalı! Adayın;
Mezun olduğu ön lisans ile tercih edilecek lisans programlarının ders içeriklerinin yüzde kaçının uyuşup uyuşmadığı?
Lisans eğitiminin kaçıncı sınıftan başlayacağı?
Vakıf üniversitelerinin ücretlerini araştırarak tercihlerini ÖSYM’ye bildirmesi gerekir. Adaylar tercih döneminde sosyal medya üzerinde ve üniversitemizden bizlere ulaşıp, tercih süresi boyunca bizden bireysel destek alabilirler. Değerli adaylar, tercihlerinizi ve kariyerinizi asla şansa bırakmayın…